De blå zonerna

 

Allt överflöd orsakar sjukdom och leder till döden

Luigi Cornaro 1467-1566

 

2004 myntades begreppet Blå zoner. Detta då ett gäng forskare, i samarbete med National Geographic och med Dan Buettner i spetsen, ringade in en del geografiska områden med en blå penna. I dessa områden blev människorna äldre och friskare än på andra platser på jorden. Dessa människor tycktes dessutom nästan vara helt befriade från hjärtsjukdomar, cancer och demenssjukdomar. 

Man brukar tala om fem områden i världen som blå zoner:

-          Loma Linda, Kalifornien

-          Ikaria, Grekland

-          Barbagia, Sardinien

-          Nicoya, Costa Rica

-          Okinawa, Japan

 

Jag har länge varit otroligt intresserad av dessa zoner, och vad som gör att människorna som bor där mår så mycket bättre. Blogginlägg om blå zonerna har efterfrågats, därför tänkte jag göra en liten serie om de olika zonerna där Loma Linda är först ut. Så stay tuned om ni tycker att ämnet är intressant.

 

Loma Linda

Öster om Los Angeles ligger ett litet samhälle som heter Loma Linda. Här finns Sjundedagsadventisterna, en kyrka som gjort sig känd för medlemmarnas hälsosamma leverne. I Sverige ägde kyrkan tidigare Hälsans kök, under vilken de saluförde olika vegetariska produkter. En stor del av Sjundedagsadventisterna är vegetarianer eller veganer och fysisk aktivitet är en stor del av deras vardag.

En stor del av deras samhälle kretsar kring religionen, att leva sunt, inte dricka alkohol samt att undvika kött och förädlade livsmedel. De som ändå väljer att äta kött äter det vid sidan om, som tillbehör. I livsmedelsaffärerna ser man lådor fulla av lokalt odlade bönor och nötter samt långa gångar med färska frukter och grönsaker. Avokado är ett livsmedel som konsumeras flitigt. Den innehåller 30 procent mer kalium än en banan och sägs kunna reducera risken för stroke.

Det som till stor del motiverar dessa människor, och håller dem positiva, är deras arbete, träning, att påta i trädgården eller att jobba som volontärer. Det är viktigt att känna sig nöjd samt att ha en avsikt med det man gör. Som man även ser i de andra blå zonerna är starka relationer nyckeln till ett långt liv även här. Mer info om Sjundedagsadventisterna hittar du här.

 

 
Taggar: Blå zoner, Loma linda;

Kommentera inlägget här :