Om självkänsla

Stress, perfektionism och duktiga flickan-syndrom går, enligt de flesta psykologer och terapeuter, att härleda till taskig självkänsla. Egenvärdet definieras av vad man presterar, om man inte presterar är man inte värd något. 

Så kom Mia Törnblom och upplyste folket om skillnaden mellan självkänsla och självförtroende. Med fastklistrat leende uppmuntrade hon alla att inse vilka fantastiska människor de var och hennes böcker såldes i kopiösa mängder. 

Det är inget fel i att jobba med sin självkänsla, de gynnar nog de flesta av oss att göra det, och det är säkert många som mår bättre tack vare Mia Törnblom. Det jag reagerar på vad gäller denna propaganda är att vi inte tillåts vara vanliga eller mediokra - vi ska vara fantastiska

Jag är övertygad om att denna strävan efter att vara en fantastisk människa är ytterligare en källa till stress. För ärligt talat så är de flesta av oss relativt vanliga människor, och trivs med det. Därför kan det kännas lite skevt att stirra på sin nakna kropp i spegeln och likt ett mantra upprepa Du är fantastisk! 

Själv känner jag mig oftast långt ifrån fantastisk, och blir ärligt talat smått stressad av alla de superlativ som vi förväntas leva upp till. Enligt mig är det inte sunt att sträva efter att vara så fantastiska som vi, av någon outgrundlig anledning, förväntas vara utan istället tillåtas vara vanliga, mediokra människor. Att sänka ribban, helt enkelt. 



(null)

Comfort zone

Jag har alltid älskat att resa. Det är något speciellt med andra lukter, en annan matkultur, en annan vardag. När jag började må dåligt i våras förra året var jag tvungen att skaffa tydliga rutiner. Jag, som alltid varit en spontan och flexibel person, var nu tvungen att börja skala av, tacka nej och känna efter. Lyssna på kroppen, inte planera in mer än en sak per dag och prioritera basala behov.

När jag levt så under hela sommaren och hösten, då även fysiska åkommor begränsade rörligheten, började det bli en vana. Och att resa utanför mina rutiner skulle innebära att jag behövde lämna min comfort zone. Vi bokade ändå en resa till Prag, och vi åkte. 

Förut när jag rest så har jag varit igång från morgon till kväll, rädd att missa något ifall jag skulle tillbringa ens en timme på hotellrummet. Nu blev jag stressad av att boka in och planera och ägnade en del tid åt att vila på rummet. Vi tillbringade även en hel del tid i ölhallar fyllda av sorl och träpaneler, drack fantastisk öl och strosade över broar. Träffade svägerskan, gick till Kafkas hus och besökte Kommunistmuseet.

Jag skulle ljuga ifall jag sa att allt var lätt och att jag mådde fantastiskt. Det gjorde jag stundtals, men verkligen inte hela tiden. Men när vi tittade upp på vackra byggnader, drack varm choklad i judiska kvarteren och passerade ännu en butik med öl- och chokladcannabis, absint och ryska dockor så kände jag återigen den magiska känslan av att uppleva saker i ett annat land. 

Det hade känts som en enorm förlust att fastna i rutinens falska trygghet och inte våga resa mer, att begränsa sig själv på grund av rädsla. Dock behöver jag mina rutiner. De fungerar som ett slags byggställning kring mitt liv och håller saker på plats när det stormar. När jag frångår dessa rutiner faller jag lätt tillbaka i gamla vanor som jag inte mår särskilt bra av. 

Jag har i princip alltid bitit ihop, kört på och inte velat missa något. Ofta krävs det nog en mindre krasch för att man ska stanna upp, reflektera, känna efter och omprioritera. Och det tar tid när man fram tills dess agerat på ett helt annat sätt. Efter en smått intensiv, och stundtals något turbulent, period ska jag nu försöka återgå till mina rutiner. Och däremellan planera nästa resa.



(null)