Åldersfixering

Vaknade i morse efter födelsedagsmiddag och efterföljande sen utekväll med några vänner. Sträckte på mig, tittade på klockan som närmade sig nio, och inväntade huvudvärk och illamående. Sen mindes jag - snart två månader utan alkohol! Lyckan var total när jag insåg att jag bara druckit alkoholfri öl och haft minst lika kul som jag brukar ha. När jag vaknade var jag ett år äldre, nästa år fyller jag fyrtio.
 
I våras trodde jag att jag hade en begynnande 40-års kris, men det visade sig vara en depression. Folk omkring mig tycktes vänta sig en liten ålderskris och jag skyllde mitt dåliga mående på detta. Nu när jag kommit ut ur mörkret och befinner mig i en betydligt ljusare tillvaro så inser jag att jag inte alls har någon 40-års kris. Tvärtom. Jag tycker om att bli äldre, kraven ändras. Det känns som att jag redan levt flera liv och saker och ting börjar klarna.
 
Jag blir provocerad av människor som hävdar att de "fyller tjugofem" varje år, detta förstärker bara åldersstigmat i vår kultur. Många skyller stela ryggar och värkande leder på "ålderskrämpor" trots att de ännu inte passerat fyrtio. Det är lättare att skylla på ålder än på bristande träningsmotivation. 
 
När jag började må bättre under hösten satte jag upp ett nytt mål för mig själv - när jag fyller fyrtio ska jag vara i mitt livs bästa form. Nu syftar jag inte på "perfekta kroppen inför beach 2021" utan på att må så bra som möjligt både fysiskt och psykiskt. 
 
Mitt bagage genom livet har varit tungt och jag har betraktat mig själv genom kritiska ögon, men det senaste halvåret har tvingat mig att ta itu med saker och ting. Plocka ur, packa om, göra plats. Ifrågasätta. Jag tar fullt ansvar över mig själv och mitt mående. Dricker inte, tränar fyra gånger i veckan, vidareutbildar mig, trivs bra på mitt jobb och omger mig med fantastiska människor. Jag har starkare rygg, starkare psyke och större tilltro till mig själv och mina förmågor.
 
I vår kultur har kvinnligt åldrande betydligt lägre status än manligt och vi förväntas nästan må dåligt över att bli äldre. Eftersom detta dock är ett oundvikligt faktum är det lika bra att acceptera och göra det bästa av det. Det kommande året strävar jag inte efter perfektion utan efter att må så bra som jag bara kan. Och det är ett mål som håller mig starkt motiverad och fokuserad. Så var en rebell i vårt åldersfixerade samhälle och acceptera att du blir äldre och förhoppningsvis lite klokare.