Blå zon - Barbagia

Nästa blå zon är italienska Barbagia.
 
 

Barbagia

På en av Italiens öar, Sardinien, finns den största antalen hundraåriga män i världen.

Många tar sig till fots över klippiga terränger i bergen, en skonsam motion som hjälper till att hålla hjärtat starkt. En daglig vandring genom bergen kan förbränna upp till 490 kalorier i timmen. Många lever traditionellt som jordbrukare eller fåraherdar.

Det som ger bränsle till denna motion är en daglig kost baserad på bröd, ost och mörkt vin så som Cannonau. Pecorino är en ost som är känd i Sardinien för sitt rika innehåll av omega-3 fettsyror. Är den dessutom gjord av gräsmatade kors mjölk får du en extra dos av denna viktiga fettsyra. Denna kosthållning är lätt att applicera även i vår del av världen – en bit Pecorino på en skiva fullkornsbröd och ett glas vin är ett litet steg mot ett friskare liv. Även här är en stor del av kosten växtbaserad med köttet som ett tillbehör vid sidan av.

Ett vanligt mellanmål i Barbagia är sardiner, som har ett högt innehåll av Omega-3, mineraler och järn. Många på ön dricker även getmjölk, som har en hög kalciumhalt och som stärker hjärtat. Forskare har kommit fram till att getmjölk skyddar både mot Alzheimers och olika hjärtåkommor. Den är bra för matsmältningen och laktosintoleranta kan dricka denna mjölk utan att få besvär. Getmjölk innehåller även tryptofan, en av de tjugo aminosyror som fungerar som byggstenar i proteiner. Tryptofan är ett viktigt ämne vad gäller kroppens produktion av serotonin och melatonin.

Sardinerna äter mycket färgglad mat, som tillgodoser deras behov av D-vitamin. Ytterligare en sak de blå zonerna har gemensamt är solexponering. Även här tillverkas rött vin med hög halt av polyfenoler, som hjälper till att hålla kärlen rena och fria från plack.

I Sardinien har familjen stor betydelse och man tar ofta tillfället i akt att samla vänner och familj kring middagsbordet. Mer info om Barbagia hittar ni här.

 

 
Taggar: Blå zoner, barbagia, hälsa, kost;