Blå zon - Okinawa

Sist ut av zonerna är den japanska halvön Okinawa.
 

Okinawa

I Okinawa sägs människor leva sju år längre än amerikanarna och drabbas cirka 80 procent färre av hjärt- och kärlsjukdomar och cancer än personer i USA. Enligt okinawanerna är deras goda hälsa och långa livslängd ett resultat av ikigai och moai.

Ikigai betyder ”det som gör livet värt att leva” medan Moai innebär att man har ett socialt nätverk. Tidigt i livet blir man tilldelad ett antal personer som hjälper en, både ekonomiskt och socialt, genom livet. Denna lilla grupp träffas regelbundet, ofta varje vecka, för att prata en stund eller hjälpa varandra om det skulle behövas. Dessa nära relationer verkar stressreducerande för dessa människor då stress är något som är ytterst sällsynt i denna region.

Sluta äta innan du är mätt – Hara hachi bu, är ett vanligt förekommande ordspråk i Okinawa. De slutar ofta äta när de är cirka 80 procent mätta. Eftersom de äter mindre bör maten de äter vara så näringstät som möjligt.

För att lyckas åstadkomma detta finns det några praktiska tips:

-       Ät långsamt.

Att äta snabbt innebär ofta att man äter mer. Kroppen känner mättnad först efter tjugo minuter, så gör som okinawaborna – ät långsamt och tugga länge.

-       Fokusera på maten.

Stäng av tv:n, datorn och mobilen. Ska du äta, så ät. Om du enbart fokuserar på maten så äter du långsammare, mindre portioner och dessutom smakar maten desto mer.

-       Ät på en mindre tallrik.

Om du äter på en mindre tallrik så äter du oftast mindre utan att ens tänka på det.

Fiberrika grönsaker, gröna bladgrönsaker, sjögräs, alger, örter samt fisk tillhör deras dagliga matintag. Sjögräset är rikt på vitamin B12, vilket förklarar varför gamla människor klarat sig bra utan att knappt äta kött. Goya, som är en vanligt förekommande grönsak, innehåller minst tre ämnen som sänker blodsockret. Örten gurkmeja används flitigt i matlagningen och kurkummin verkar antiinflammatoriskt, stärker kroppens försvar mot fria syreradikaler samt verkar cancerhämmande. Kolhydraterna kommer främst från sötpotatis och maten innehåller i princip inget socker och betydligt mindre spannmålsprodukter än i övriga Japan.

Då jordarna på Okinawa är röda och fattiga har det alltid varit svårt att odla varpå svält varit vanligt förekommande. Öborna förespråkar halvsvält, eller periodisk fasta som många av oss väljer att kalla det, då det får cellerna att skärpa sig inför hårda tider. Detta har visat sig ha många hälsofördelar så som minskad risk för hjärtsjukdomar då det påverkar blodtryck samt kolesterolvärden på ett positivt sätt. Fastan kan även öka tillväxten av nya nervceller samt öka nivåerna av hormonet BDNF, som vid brist visat sig kunna bidra till psykiska problem så som depressiva besvär. Då denna fasta även visat sig vara väldigt bra mot insulinresistens och leder till en minskning av blodsockernivåerna i kroppen så är den väldigt effektiv mot diabetes typ 2.

Även i denna blå zon förespråkas fysisk aktivitet. Öborna går ofta till fots och många arbetar dagligen med sina odlingar upp i hög ålder.

På Okinawa visar man vördnad för sina förfäder dagligen. De flesta äldre har ett altare i hemmet där de stannar till varje morgon för att lämna en hälsning till sina förfäder. Känslan är att vad som än sker, så var det meningen. Detta är en del av deras livsfilosofi, som knyter samman nuet med förfäderna, och som även ger trygghet och lugn som dämpar stress.

Öborna är kända för att aldrig stressa upp sig och ett av de vanligaste uttrycken är ”Nan kuru nai sa” - Oroa dig inte, det löser sig.

Mer om Okinawa hittar ni här.

 

 
Taggar: Blå zoner, hälsa, kost, okinawa;

Kommentera inlägget här :